Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: PARTITURI PSALTICE


Status: Offline
Posts: 4
Date:
PARTITURI PSALTICE


Buna ziua tuturor!


     Ma poate ajuta cineva sa fac rost de carti vechi de cantari, in notatie psaltica? Ma refer la Utrenier, Antologhion, Idiomelar, Liturghier, in format digital, pe CD. As dori sa le dau undeva la o legatorie si sa le trimit la bunicii mei la tara, in satul Andrasesti- Ialomita, unde s-a terminat reconstructia bisericii, dar parohia este atat de nevoiasa, incat nu au la strana decat un Ceaslov si o Psaltire; resul cartilor trebuincioase desfasurarii slujbelor sunt aduse de catre sateni de acasa, iar apoi le iau inapoi. Ar fi pacat sa nu aiba carti, mai ales ca sunt doi baieti acolo care au studiat muzica psaltica, dar nu au de pe ce canta. Va multumesc!__________________


Status: Offline
Posts: 116
Date:

Nu inteleg de ce trebuie sa fie carti vechi. Eu unul personal nu am asa ceva, insa daca voi gasi la cineva asa ceva te anunt.

__________________
webmaster www.BYZANTION.ro


Status: Offline
Posts: 4
Date:

   smile:Nu, nu tin neaparat sa fie carti vechi, ci carti bune. Poate pentru preferintele mele este de vina faptul ca am auzit ca majoritatea cartilor se scriu acum in notatie liniara. Oricum, daca vrei, poti sa imi sugerezi titluri si autori de carti noi si bune. Sanatate!

__________________


Status: Offline
Posts: 116
Date:

Pai ti-as recomnada cele 3 volumele ale Idiomelarului de Dimitrie Suceveanu editat de curand, cam acum 6 ani, apoi Liturghierul de strana al lui Popescu-Pasarea, Utrenierul lui Ioan Zmeu, Anastasimatarul lui Ojog si bineinteles buchetele atonite (Utrenier, Vecernier, Liturghier, Polieleie, s.a.). Sunt multe carti bune (si inca mai sunt si mai multe care asteapta sa fie traduse) si sunt convins ca vei mai primi multe alte recomandari din acest domeniu.


Nu stiu ce sa ne facem cu hotararea sinodala care, dupa parerea mea personala si nu numai (ma refer la profesori de seama din domeniul muzical bisericesc), denota o mare lipsa de cultura muzicala din partea celor care au formulat-o. Ma mir ca, din cate am inteles eu, chiar si Diac. Prof. Barbu Bucur ar fi fost de acord cu aceasta care ar fi persoana cea mai indicata sa sustina contrariul. Faptul ca in Biserica Ortodoxa Romana e musai sa se cante Nicolaie Lungu, care a facut renumita uniformizare a muzicii psaltice constrans fiind de situatia politica de atunci, reprezinta o puternica lovitura asupra libertatii tinerilor de a studia si PRACTICA adevarata muzica psaltica. De altfel profesori renumiti din zilele noastre pun la indoiala faptul ca Nicolaie Lungu ar fi stiut muzica psaltica dupa cum arata compozitiile sale. Ce sa mai zicem de, multitudinea de tropare, "Slave...", stihiri si diferite slujbe care au fost puse pe notatie psaltica de anumiti compozitori si imnografi.__________________
webmaster www.BYZANTION.ro
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard